Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Testa lax och brödkryddor

Grillad lax med fänkål


Ingredienser

4 port.

Lax 

600 g laxfilé

1 dl salt

1 l vatten

1 msk Kockens brödkryddor

1 msk olivolja

Inkokt fänkål

2 st fänkål, halverade

1 st schalottenlök, skalad, strimlad

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 kvist timjan

Ansjoviscrème

2 dl crème fraiche

1 burk ansjovis, liten burk

1 knippe dill, hackad

1 ask krasse

1 st citron, saft, skal

Tillagning

Lax

Vispa salt och vatten tills saltet löser. Lägg i laxen och låt den ligga i lagen 8 minuter. Tag upp och torka av laxen. Stryk på olivoljan och gnid laxen med brödkryddorna. Grilla laxen runtom i grillpanna och låt fisken få en innertemperatur på 44 °C. Krydda med flingsalt.

Inkokt fänkål

Blanda alla ingredienser, lägg i fänkålen och koka mjuk. Salta och kyl sedan ned. Grilla fänkålen i grillpanna så den får fin färg.

Ansjoviscrème

Blanda alla ingredienser och smaka av med ansjovisspad, salt och citron.

Servering

Servera direkt ur grillpannan och garnera med krasse och dill.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan