
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Testa lax och brödkryddor
Grillad lax med fänkål
Ingredienser
4 port.
Lax
600 g laxfilé
1 dl salt
1 l vatten
1 msk Kockens brödkryddor
1 msk olivolja
Inkokt fänkål
2 st fänkål, halverade
1 st schalottenlök, skalad, strimlad
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 kvist timjan
Ansjoviscrème
2 dl crème fraiche
1 burk ansjovis, liten burk
1 knippe dill, hackad
1 ask krasse
1 st citron, saft, skal
Tillagning
Lax
Vispa salt och vatten tills saltet löser. Lägg i laxen och låt den ligga i lagen 8 minuter. Tag upp och torka av laxen. Stryk på olivoljan och gnid laxen med brödkryddorna. Grilla laxen runtom i grillpanna och låt fisken få en innertemperatur på 44 °C. Krydda med flingsalt.
Inkokt fänkål
Blanda alla ingredienser, lägg i fänkålen och koka mjuk. Salta och kyl sedan ned. Grilla fänkålen i grillpanna så den får fin färg.
Ansjoviscrème
Blanda alla ingredienser och smaka av med ansjovisspad, salt och citron.
Servering
Servera direkt ur grillpannan och garnera med krasse och dill.