Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Granola


Ingredienser

2 plåtar

3 ½ dl havregryn

3 ½ dl rågflingor

2 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 dl kokosflingor

2 ¼ dl vatten

½ dl rapsolja eller rumstempererad kokosolja

1-1 ¼ dl flytande honung

1 ½- 2 tsk Kockens kardemumma malen, Ekologisk

1 ½ tsk Kockens ingefära malen, Ekologisk

¾-1 msk Kockens kanel malen, Ekologisk

Ca 125 g torkade tranbär

Tillagning

  1. Lägg alla torra ingredienser, förutom tranbär, i en bunke. Tillsätt olja, honung och vatten, blanda väl.
  2. Fördela tunt på två bakpappersklädda plåtar. Sätt in i ugnen, 150 ˚C, i ca 20 minuter. Rör om var åttonde minut tills allt har torkat och inte bränns (tänk på att alla ugnar är olika och tid kan variera). Ta ut och låt svalna.
  3. Tillsätt tranbär och lägg i en tätslutande burk.

Granolabars

4 dl Kockens granola

2 äggvitor

  1. Blanda granola med äggvita. Tryck ut smeten i en bakpappersklädd form, ca 8-10 mm tjock. Grädda i 100˚C, ca 20 minuter.
  2. Låt svalna och skär med vass kniv bitar i valfri storlek.