Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Två desserter i en

Glasspaj med maräng


Ingredienser

Pajdeg

1 dl vetemjöl

1 ½ dl Kockens Potatismjöl

100 g smör eller margarin

1 litet ägg (1 äggula) spara vitan till marängen

Fyllning

1-2 dl blandade bär

1 paket glass

Maräng

4 äggvitor

1 ½ dl socker

ca 50 g flagad mandel

Tillagning

Blanda vetemjöl och potatismjöl i en skål. Finfördela smöret i mjölet med gaffel eller fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt ägget. Blanda snabbt samman degen i en matberedare. Låt vila kallt i ca 30 minuter. Kalva ut degen och klä en form som är ca 25 cm i diameter. Formen skall vara osmord. Nagga degen med en gaffel, annars blir pajskalet blåsigt under gräddningen. Grädda i ugn vid 225 °C i ca 20 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills det blir en fast, blank massa. Rör försiktigt ner sockret. Skär glassen i skivor och lägg i pajskalet, strö över bär. Täck väl med marängsmeten . Strö över mandelspån. Grädda i ugn vid 275 °C någon minut till marängen fått färg. Passa noga!

Servera som efterrätt eller till kaffet.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan