I samarbete med tidningen Hembakat

Fudge med ingefära och apelsin


Ingredienser

ca 50 stycken

4 dl vispgrädde
4 ½ dl strösocker
50 g smör
1 msk glykossirap
1 apelsin, finrivet skal
1 ½ tsk Kockens ingefära malen, Ekologisk
1 nypa salt

Tillagning

  1. Värm grädde, strösocker, smör och glykossirap försiktigt i en kastrull tills smöret har smält. Rör om då och då.
  2. Höj värmen på spisplattan till medelvärme och låt smeten småkoka tills den når 118grader. Rör om då och då.
  3. Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
  4. Ta kastrullen från värmen när termometern visar 118 grader och låt smeten gå ner till 110 grader.
  5. Rör ner apelsinskal, ingefära och salt i smeten. Nu är det dags att röra ordentligt tills smeten når 60 grader, vilket tar en stund. Smeten blir då tjock. Ta bort termometern och rör lite till innan du föser ner den tjocka smeten i formen.
  6. Låt smeten stå i rumstemperatur för att stelna, gärna över natten. Ställ den sedan i kylskåp innan du skär upp den i lagom stora bitar. Förvara fudgen i kylskåp.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan