Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Perfekt till kräftskivan

Frasiga skålar med kantareller


Ingredienser

12 st

1 paket kyld smördeg, 250 g

300 g färska kantareller (spara några till garnering)

smör till stekning

½ finhackad gul lök

1 ½- 2 dl kokbar grädde

2 krm Kockens vitlökspeppar

salt & Kockens vitpeppar

ägg till pensling

1 litet knippe hackad persilja

Tillagning

1. Stek kantarellerna (spara några små fina till garnering) på medelvärme tills vätskan dunstat bort. Tillsätt smör och lök och stek tills löken mjuknat. Krydda med vitlökspeppar, salt, eventuellt vitpeppar och späd med grädde. Låt alltsammans puttra ihop på svag värm till en stuvning. Smaka av om mer kryddor behövs.

2. Rulla ut smördegen och skär i 12 rutor och tryck ner aluminiumformar. Pensla dem med lätt uppvispat ägg, nagga och grädda dem i 200 °C, ca 15 minuter eller tills de ser frasiga ut och fått fin färg. Låt svalna.

3. Hacka persiljan fint.

4. Vid servering fylls formarna med varm kantarellstuvning. Garnera med några nystekta kantareller och strö över hackad persilja. Servera genast tillsammans med en sallad.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: