Foto: Katarina Bellman

Nyttigt och gott

Fisk i apelsinsås med rotfrukter


Ingredienser

4 port.

1 kg potatis

400g rotselleri

100g morötter

2 msk olivolja

1 paket edamebönor (250g)

600 g sejfilé

1 apelsin

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 ½ dl vispgrädde

1 dl vatten

2 tsk buljongpulver alt 2/3 tärning

½ msk Kockens timjan

Salt

Kockens svartpeppar grovmalen

Servering

Servera med de rostade rotfrukterna och edamebönorna.

Tillagning

1. Sätt ugnen på 250 °C. Ta fram en djup ugnsplåt.

2. Rotfrukter: Skölj och skär 1 kg potatis i 1 cm breda klyftor. Skala och skär ca 400 g rotselleri och 100 g morötter (1-2 st) i 2 cm breda stavar. Lägg allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i 25-30 min.

3. Koka upp 1 liter vatten. Lägg 1 paket edamamebönor (250 g) i en bunke och häll över det kokheta vattnet. Låt stå i 1-2 min. Häll av vattnet och låt bönorna stå i en övertäckt bunke.

4. Krydda ca 600 g sejfilé med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Skölj och riv skalet från 1 apelsin och lägg i en liten bunke. Pressa saften från 1 apelsin och lägg i en annan liten bunke.

5. Smält 2 msk smör i en traktörpanna och vispa ner 1 msk vetemjöl. Tillsätt 1½ dl vispgrädde, 1 dl vatten, 2 tsk buljongpulver (alt. 2/3 tärning), 4-5 msk apelsinsaft, ½ tsk timjan och hälften av det rivna apelsinskalet. Koka upp och tillsätt ?sken. Sjud på medelvärme under lock i 6-7 min.

Strö resten av apelsinskalet över ?sken innan servering. Servera med de rostade rotfrukterna och edamamebönorna.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: