Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Citronglass med ingefära


Ingredienser

ca 1,5 liter

3 ägg delade

2 dl glykossirap

saft från ½-¾ citron

rivet skal från ½ citron

3-4 tsk Kockens ingefära malen, Ekologisk, Fairtrade

4 dl vispgrädde

Kolasås

1 dl socker

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 tsk Kockens kardemumma malen, Ekologisk

2 krm Kockens chili flakes, Ekologiska

Tillagning

  1. Vispa samman äggulor och glukossirap. Rör ner citronsaft, rivet citronskal och ingefära. Vispa äggvitorna separat till hårt skum och vispa grädden fluffig men inte grynigt. Vänd först ner grädden och sist de uppvispade äggvitorna i äggulesmeten.
  2. Häll smeten i en bakpappersklädd form. Täck och ställ in i frysen i minst 5 timmar eller gärna över natten.
  3. Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda samman på svag värme tills såsen börjar tjockna. Rör om då och då.
  4. Låt såsen kallna. Serveras som tillbehör till glassen.

Liknande recept: