Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med smak av kanel

Citron- & marängpaj 0/5 (2)


Ingredienser

8 portioner

Botten

3 dl vetemjöl

1 tsk Kockens kanel malen

100 g smör

3 msk iskallt vatten

Fyllning

2 dl vatten

1,5 dl socker

1 dl maizenastärkelse

rivet skal från 1 1/2 citroner och saft från 2 (ca 1 dl) 

4 äggulor (spara 3 äggvitor)

1 dl vispgrädde

Maräng

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

1/2 tsk Kockens kanel malen

Tillbehör

hallon

 

Tillagning

1.Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare eller för hand, bara precis tills den har blivit blandad. Kavla ut degen anpassat till formen med löstagbar botten (ca 23 cm i diameter) och lägg i. Nagga och ställ in i kyl minst 30 minuter. Grädda bottnen i 200˚C i 15-17 minuter.

2. Blanda vatten, socker, majsstärkelse samt skal och saft från citrusfrukterna. Sjud upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan, rör ner äggulorna en åt gången och grädden. Låt sjuda upp under kraftig omrörning. Får inte koka, låt svalna något.

3. Bred ut citronmassan i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under ständig vispning tills det blir en riktigt fast massa. Vänd ner kanelen eller strö den över den färdiga marängen. Klicka ut marängen på pajen.

4. Bränn av med gasolbrännare. Eller sätt in formen i 250 °C grillvärme, i endast 1-2 minuter tills marängen fått lite färg. Passa noga!                

 

 

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: