Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Chokladmuffins med chili flakes


Ingredienser

ca 12 stora

75 g smör

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 ½ dl lätt crème fraiche

Chokladfrosting

100 g mjukt smör

200 g cream cheese, naturell, rumstempererad

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

6 ½ – 7 dl florsocker

Chokladsås

1 dl socker

1 dl kakao

1 dl vatten

Garnering

Kockens chili flakes, Ekologiska

Tillagning

  1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i smeten under försiktig omrörning.
  2. Rör ner smöret tillsammans med crème fraiche. Fördela smeten i fasta formar eller sätt formar i en muffinsplåt. Grädda i 200 °C i ca 22-25 minuter, tills de precis blir klara. Prova med sticka. Låt svalna.
  3. Vispa samman smöret med en del av florsockret och rör ner cream cheese. Blanda vaniljsocker, kakao och resterande florsocker och sikta ner under vispning.
  4. Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka upp under kraftig omrörning. Låt svalna.
  5. Spritsa muffinsen med frostingen. Strax innan servering skedas chokladsåsen över. Toppa med chili flakes.

Liknande recept: