
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Chokladmuffins med chili flakes
Ingredienser
ca 12 stora
75 g smör
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl lätt crème fraiche
Chokladfrosting
100 g mjukt smör
200 g cream cheese, naturell, rumstempererad
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
6 ½ – 7 dl florsocker
Chokladsås
1 dl socker
1 dl kakao
1 dl vatten
Garnering
Kockens chili flakes, Ekologiska
Tillagning
- Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i smeten under försiktig omrörning.
- Rör ner smöret tillsammans med crème fraiche. Fördela smeten i fasta formar eller sätt formar i en muffinsplåt. Grädda i 200 °C i ca 22-25 minuter, tills de precis blir klara. Prova med sticka. Låt svalna.
- Vispa samman smöret med en del av florsockret och rör ner cream cheese. Blanda vaniljsocker, kakao och resterande florsocker och sikta ner under vispning.
- Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka upp under kraftig omrörning. Låt svalna.
- Spritsa muffinsen med frostingen. Strax innan servering skedas chokladsåsen över. Toppa med chili flakes.