Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

För alla lakritsälskare

Choklad- och lakritskaka 1.33/5 (3)


Ingredienser

ca 10 bitar

150 g smör

2 dl socker

3 ägg

4 msk kakao

1 ½ dl Kockens potatismjöl

1-2 msk lakritspulver

½ dl mjölk

Chokladfyllning

1 ½ dl vispgrädde

1 dl socker

¾ dl ljus sirap

50 g smör

150 g mörk choklad

Garnering

valfritt söt och saltlakrits godis

hallon

physalis

kryddgrönt

Tillagning

1. Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser och rör ner omväxlande med mjölken.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 175 °C i 20-25 minuter. Kakan ska precis ha stelnat, prova med sticka. Låt svalna.

3. Koka upp grädde, socker, sirap och smör under omrörning. Låt det sjuda samman på svag värme i ca 5-7 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt har smält.

4. Låt svalna något. Häll fyllningen över kakan och ställ in i kyl tills fyllningen stelnat. Garnera med lakritsgodis, bär och kryddgrönt.

Tips! Vill man ha mer lakritssmak, tillsätts 1 msk lakritspulver i fyllningen också.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: