Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Chai kaffe latte


Ingredienser

1 person

5 dl vatten

1 tsk råsocker, farinsocker eller enligt önskemål

3 st Kockens kanelstänger

1 tsk Kockens hela nejlikor

1 tsk Kockens ingefära malen

1 tsk Kockens kardemummakärnor

½ tsk Kockens svartpeppar hel

skummad mjölk

espressokaffe eller mörkrostat bryggkaffe

Variant Chai ( te) Latte

1 l vatten

1 tsk råsocker, farinsocker eller enligt önskemål

3 st Kockens kanelstänger

1 tsk Kockens hela nejlikor

1 tsk Kockens ingefära malen

1 tsk Kockens kardemummakärnor

½ tsk Kockens svartpeppar hel

skummad mjölk

1-1½ msk svart te, gärna Assam med kraftigare smak

Tillagning

Kaffe latte

  1. Häll vatten i en kastrull och tillsätt kryddor. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Sila från kryddorna.
  2. Hetta upp mjölken i en kastrull till högst 65 ˚C och vispa mjölken skummig eller använd en mjölkskummare.
  3. Blanda ungefär lika delar kaffe, kryddlag och skummad mjölk. Önskar man en mild kryddsmak – minska kryddlagen. Söta efter behov.

Variant med te

  1. Häll vatten i en kastrull och tillsätt kryddor. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt svart te och låt dra ytterligare 2-5 minuter. Sila.
  2. Hetta upp mjölken i en kastrull till högst 65 ˚C och vispa mjölken skummig eller använd en mjölkskummare..
  3. Häll upp lika delar silat te och skummad mjölk. Söta efter behov.

Tips:! Kryddfrostad kant. Häll en äggvita på ett tefat och blanda lika delar Kockens pepparkakskrydda med valfritt socker. Doppa glaset först i äggvitan och sedan i kryddblandningen. Låt torka något.