Foto: Katarina Bellman

Toppad med baconströssel

Blomkålssoppa med sting


Ingredienser

4 port.

½ kruka persilja

½ bit Grana Padanoost (100g)

50g + 3 msk smör

1 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

1 purjolök

1 kg blomkål

1 msk buljongpulver eller 1 tärning grönsaksbuljong

Kockens vitpeppar malen

1 fullkornsbaguette

1 pkt bacon

6 dl mjölk

2 tsk vitvinsvinäger

1 krm Kockens cayennepeppar

Salt

Kockens svartpeppar grovmalen

Tillagning

1. Ost- & persiljesmör: Sätt ugnen på 200 °C. Hacka ½ kruka persilja. Grovriv ½ bit Grana Padanoost (100 g). Lägg 50 g smör, 1 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt, ½ krm svartpeppar, osten och persiljan i en liten bunke.

2. Skölj och strimla 1 purjolök. Grovhacka 1 kg blomkål.

3. Smält 1 msk smör i en gryta, pressa i 3 vitlöksklyftor och tillsätt hälften av purjolöken. Stek på medelhög värme i 3 min. Tillsätt 4 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1½ tsk salt, 2 krm vitpeppar och rör om. Tillsätt blomkålen och låt koka under lock i 10-15 min. Rör om då och då.

4. Grädda 1 fullkornsbaguette i mitten av ugnen i 7-9 min.

5. Strimla 1 paket bacon. Hetta upp en stekpanna och stek baconet på hög värme i 2 min. Tillsätt resten av purjolöken och stek ytterligare 3 min.

6. Blanda ihop ingredienserna till ost- & persiljesmöret. Skär snitt på bredden i den gräddade baguetten och fyll snitten med kryddsmöret. Lägg baguetten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ytterligare 5 min.

7. Dra av grytan från plattan och mixa blomkålen slät med en stavmixer. Tillsätt 6 dl mjölk, 2 msk smör, 2 tsk vitvinsvinäger, ½ tsk salt, 1 krm cayennepeppar och 1 krm vitpeppar. Låt soppan bli varm, ca 3 min.

Servera soppan i djup tallrik, toppa med bacon- och purjolöksfräset. Servera med vitlöksbrödet.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: