Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Ansjovisbåtar


Ingredienser

12 stycken små

3 dl (knappt) vetemjöl
2 krm salt
90 g kallt smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
3 dl fint strimlad purjolök
smör till stekning
ca 125 g varav 79 g ansjovisfiléer
2 ägg
1 dl kokbar valfri grädde
1 ½-2 tsk Kockens örter Provençal
salt och peppar

Garnering
gräslök

Tillagning

1. Blanda samman degen snabbt i en matberedare, bara tills den precis går ihop. Dela i bitar och tumma i formar. Muffinsfolieformar går också bra. Ställ dem kallt i ca 20 minuter.
2. Fräs purjolöken mjuk i smör, krydda med salt och peppar.Ta ut formarna,nagga dem lätt och fördela i purjolök och ansjovis.
3. Vispa samman äggstanningen, tillsätt krydda och en nypa salt. Häll över i formarna och grädda dem i 200 °C i ca 18 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått fin färg.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan