Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kul på påskbuffén

Ägg i bo med ansjovis


Ingredienser

6 port. Del av buffé

1 förpackning vårrulledeg 10-12 cm i diameter eller kyld filodeg
ägg till pensling
½ mindre purjolök
6 hårdkokta ägg
125 g ansjovisfiléer
1 liten hackad rödlök
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk Kockens curry
½ dl hackad dill/gräslök
salt
Kockens svartpeppar grovmalen

Tillagning

1. Tina vårulledegplattorna (om de är större, skär ut kvadrater anpassat till formarna). Lägg 2-3 degplattor, beroende på hur tjocka de är, omlott i stadiga muffinsformar eller i en muffinsplåt och tryck ner dem till små skålar. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda dem i 175 °C, mitt i ugnen,5-7 minuter eller tills de har blivit spröda och fått fin färg. Låt kallna.

2. Strimla purjolöken på längden.

3. Skär väl avrunna ansjovisfiléer i mindre bitar. Blanda i resterande ingredienser till en röra. Skär av ca 1/3 av äggen, hacka och vänd ner i röran. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry.

4. Vid servering läggs strimlad purjolök i ”bona”. Fördela äggröra och toppa med resterande ägghalvor. Vrid eventuellt några varv på pepparkvarnen över äggen.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: