Potatismjöl

Portionbag

Påse: 32 gram

Näringsvärde per 100 g:

Energi 1350 kJ/320 kcal
 Fett <0,5 g
 -varav mättat  0 g
 Kolhydrater 79 g
 – varav sockerarter 0 g
 Protein <0,5 g
 Salt 0 g

Ingredienser: Potatisstärkelse

Förvaring: Torrt, inte för varmt och inte tillsammans med starkt luktande varor.

Vikt: 500 g

Volymvikt: 1 dl potatismjöl väger ca 75 g. 1 msk (15 ml) väger ca 12 g. 1 tsk (5 ml) väger ca 4 g.

Hållbarhet: 4 år


Recept som innehåller Potatismjöl:


Mer om potatismjöl

Så tillverkas det

Tillverkningsprocessen är enkel: tvättad och riven potatis blandas med vatten. När man rör om flyter rester upp till ytan och tas bort. Vattnet byts ut ett par gånger tills massan i botten är ren. Då torkas den och smulas ner till mjöl.

Finns i det mesta

Förutom i mängder av livsmedelsprodukter, där stärkelsen exempelvis hjälper till att få rätt konsistens på livsmedlet, har potatismjölet en uppsjö andra användningsområden. När du sväljer en huvudvärkstablett består den till exempel till 90% av potatisstärkelse. När du vänder blad i en bok innehåller det potatisstärkelse. Tidningspapper, kläder, frimärken – du hittar det lite överallt.

Resistent stärkelse

Om du vill få i sig resistent stärkelse gör du det enklast genom att äta okokt potatismjöl – till exempel genom att blanda i en matsked i ett glas vatten. Andelen resistent stärkelse i okokt potatismjöl är 100%. Den resistenta stärkelsen står emot dina matsmältningsenzymer på väg genom kroppen ända ner till tjocktarmen. Där jäser stärkelsen delvis och fungerar som kostfiber och näring för de goda bakterierna – något som har en positiv inverkan på tarmhälsan. När du använder och kokar potatismjöl i matlagning förändras stärkelsemolekylerna, och andelen resistent stärkelse blir mycket låg. Om maten får kallna och stå några dagar ökar andelen resistent stärkelse till högst en femtedel.

Dåligt glid på dansgolvet?

Strö över lite potatismjöl och dansa på!

Potatismjöl och slime

Ingen har väl missat att barn har blivit helt galna i slime-trenden? Vi tycker det är fantastiskt kul att barn vill experimentera, men många recept innehåller ingredienser som kan vara skadliga att få i sig – som linsvätska, raklödder och lim. Kockens potatismjöl har riktigt bra bindande egenskaper, och man kan använda det för att tillverka eget, ofarligt slime!

Ingredienser:

3 dl vatten

2 ½ msk potatismjöl

1 tsk matolja – t.ex. rapsolja

…och karamellfärg för festliga färger

Gör så här:

Vispa potatismjölet med vattnet i en kastrull till en jämn smet. Koka upp smeten och sjud en stund under omrörning. Ta av kastrullen från spisen – tillsätt karamellfärg om du vill. Häll innehållet i en värmetålig bunke. Ställ in bunken i kylen.

Lång historia

Stärkelse har använts i tusentals år i alla kulturer. Tidigast var egyptierna som använde det i pergament redan år 3500 f.Kr. Till Sverige kom stärkelsetillverkningen på 1600-talet. Till en början tillverkades främst vetestärkelse, men med missväxtår och ökade spannmålspriser blev potatisen ett bättre alternativ. Tillverkningen industrialiserades på 1940-talet. Idag produceras runt 11 miljoner ton stärkelse om året inom EU varav ca 13% potatisstärkelse.