Kockens historia

KOCKENEtt klassiskt varumärke

1916 – Varumärket registrerades i Stockholm av John Möller. Man registrerade även en figur med följande beskrivning ”Bröstbild af en kock iklädd kockmössa och med ett fylligt, skrattande ansikte, armarna korslagda öfver bröstet. I höger hand hålles en slef som lutas mot venster axel. Kocken är iförd tvåradig rock, låg krage och kravatt”.

Sedan 1950- talet har Kockens varit en ledande aktör och innovatör på den svenska kryddmarknaden. När Kockens Aktiebolag bildades på 1960-talet flyttades företaget från Stockholm till Ystad.

1970-talet köpte General Foods Kockens Aktiebolag och flyttade produktionen till sinnenas stad, Gävle. Under åren här köptes General Foods upp av Kraft Foods

1999 köpte Unilever Kockensvarumärket som ingick i Knorr-portföljen under namnet Knorr/Kockens. Produktionen av Kockens produkter kom att skötas av Culinar, ett företag som också ingår i Lyckebygruppen.

I början av 2000-talet beslutade man om nedläggning av fabriken i Gävle och tillverkningen av Kockens kryddor flyttades tillbaka till Skåne, till Fjälkinge där den finns kvar än idag.

2008 köpte Lyckebygruppen varumärket Kockens. Kockens AB bildades för att hantera varumärket Kockens samt övrig konsument- och storköksrelaterad verksamhet.