Kockens kryddskola

Med en god portion matglädje, en skvätt erfarenhet och en nypa kryddkunskap kommer du långt i köket. Det vet alla kockar. Här bjuder vi på lite godbitar ur vår hundraåriga kunskap om kryddor. Låt väl smaka!

Bakning

Inte bara kanel och kardemumma

Kryddor är kanske inte det första du tänker på när du bakar. Men faktum är att det finns massor av nytt att lära och upptäcka kring hur du enkelt kan sätta smak, färg och finess på bakning med de kryddor du har hemma i hyllan. Experimentera gärna. Och var inte rädd för att kombinera nya och gamla smaker.

 

Chili

Styrkan sitter i smaken

Chili är egentligen ett samlingsnamn på en rad olika sorter av släkten Capsicum och har använts i matlagning sedan 7.500 f. kr. Det är lätt att förknippa styrka till chili, men faktum är att chili har väldigt mycket mer att erbjuda dig i köket.

Peppar

En av världens vanligaste kryddor

Det är lätt att avfärda peppar som bara svart eller vit med ungefär samma egenskaper och smak. Men faktum är att det finns så otroligt mycket att lära om kryddan peppar. Visste du till exempel att olika sorter kommer från helt olika växter?

Örter

Nyttigt som gör gott

Örter har på många sätt blivit en symbol för matlagningskonst och god mat. Men så har det inte alltid varit. I många år skördades örter snarare för sina hälsosamma egenskaper än för sin friska smak.

Övrigt

Kryddor av alla de slag

Många av de kryddor vi använder i köken är egentligen blandningar av flera olika kryddor. En del är mycket bekanta medan andra just börjat hitta in i butikshyllor landet runt. Kanske till och med att vi kan ta på oss viss ära för det.